śniadanie z hefrą

Śniadanie z HEFRĄ. Jakie zasady obowiązują podczas najważniejszego posiłku dnia według etykiety savoir-vivre?

O tym, jak istotny jest pierwszy posiłek dnia głosi popularne stare przysłowie – „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Choć w różnych zakątkach świata wygląda ono inaczej, śniadanie powinno być zdrowym i energetycznym posiłkiem, który zapewni organizmowi energię na resztę dnia. Hefra, znany i ceniony od lat polski producent srebrnych sztućców i galanterii stołowej, zorganizowała w ubiegły piątek, w swoim krakowskim salonie przy ul. Wielopole 3, szkolenie z zasad savoir-vivre’u przy pięknie zastawionym, śniadaniowym stole.

Spotkania z dziennikarzami i blogerami w firmowych salonach Hefry to cykl, mający na celu edukację z zasad savoir-vivre’u przy stole. Tym razem wydarzenie dedykowane było śniadaniu – najważniejszemu posiłkowi w ciągu dnia.

Choć pewnie wielu z nas powie, że nie znajduje czasu na zbytnie celebrowanie tego posiłku, chcemy udowodnić, że diabeł tkwi w szczegółach, a celebracją może być ładniejsza cukiernica, paterka na owoce czy wyrafinowana łyżeczka do miodumówi Dominika Górska, rzecznik prasowy marki Hefra.

Zasady etykiety przybliżyła nam z kolei Iwona Sobczak, specjalistka zajmująca się profesjonalnym wizerunkiem i biznesowym savoir-vivrem. Zgodnie z zasadami savoir-vivre wyróżniamy trzy typy śniadań:

  • prywatne – które zazwyczaj odbywa się w domu z rodziną lub np. w pokoju hotelowym,
  • nieoficjalne – np. podczas konferencji, gdzie jedzenie serwowane jest w postaci np. szwedzkiego stołu,
  • oficjalne – które odbywa się po godzinie 12:30 i przypomina obiad. Często serwowane jest w formie bufetu, choć nie jest to regułą.

Podczas oficjalnego śniadania serwowane są lekkie dania obiadowe. Na stole pojawiają się elegancje sztućce obiadowe, oraz tzw. sztućce środka stołu – specjalne do ryb, sałat, czerpak do sosu, czy sztućce deserowe. Ze względu na porę dnia jest to odpowiednik biznesowego lunchu (często nazywanego brunchem od angielskich słów „breakfast” i „lunch”). Dania serwowane mogą być w serwisie talerzowym tzw. niemieckim lub też francuskim, gdy półmiski podawane są z lewej strony gości. Warto też podkreślić, że do śniadania nie wypada serwować alkoholu. Wyjątek stanowi jedynie szampan.

 

Zasady dotyczące pieczywa

– Przed rozpoczęciem posiłku otrzymamy zazwyczaj koszyk z pieczywem. Należy jednak pamiętać o ważnej zasadzie – w sytuacjach oficjalnych chleb należy łamać, nie wolno go natomiast kroić. Ten zwyczaj ma swoje korzenie w tradycji chrześcijańskiej, gdzie chleb symbolizuje ciało Chrystusa, dlatego nie należy kroić go ostrym nożem. Pieczywo należy połamać na małe kawałeczki – takie na jeden kęs i każdorazowo posmarować je masłemtłumaczyła Iwona Sobczak. Nóż przeznaczony do masła natomiast charakteryzuje się tępą krawędzią i ma nieco większą powierzchnię do smarowania, niż standardowy nóż.

Podczas spotkania omówione zostały także popularne rodzaje śniadań. Ze względu na tradycję i różnorodne upodobanie kulinarne na świecie, śniadania różnią się od siebie. Najpopularniejsze typy to:

  • Kontynentalne

Uznane za najpopularniejsze. Serwuje się wówczas pieczywo, które smarujemy odpowiednim nożem do masła, miód, dżem oraz kawę i herbatę wraz z odpowiednią zastawą. Rozszerzona wersja może obejmować również wędlinę, ser, jajko (np. na twardo lub w formie jajecznicy), pasztet, parówki lub bekon oraz wybór owoców.

  • Angielskie

Kaloryczne danie zazwyczaj zawiera jajka (np. sadzone lub na bekonie, czy szynce, w formie jajecznicy lub w koszulkach), bekon, parówki, kiełbasę, white lub black pudding, smażone pieczarki, pomidory (mogą być pieczone), fasolkę w sosie pomidorowym, hash browns (krokieciki w panierce smażone w głębokim tłuszczu), tosty z dżemem (cechą charakterystyczną jest dużo dżemu pomarańczowego), owsiankę lub płatki z mlekiem, kawę, herbatę, soki oraz liczne sosy (np. ketchup, brown sauce, pink sauce itd.)

  • Wiedeńskie

Cechą charakterystyczną są tu jajka po wiedeńsku, czyli w szklance. Śniadanie tego typu uchodzi za bardzo eleganckie.

  • Amerykańskie

Zazwyczaj są to naleśniki typu „pancakes” lub francuski tost, które polewa się syropem klonowym. Amerykanie bardzo lubią również jeść „peanut&jelly sandwich”, czyli kanapkę z masłem orzechowym i dżemem.

– Nasze spotkania w salonach firmowych HEFRY, to cykl wydarzeń, poprzez które chcemy przybliżać markę HEFRA – jej prawie 200-letnią historię, tradycje polskiego stołu oraz jej dzieje na przestrzeni tych dwóch wieków. Chcemy również przypomnieć o podstawowych zasadach savoir-vivre’u na stole, jak opowiedzieć o nowych trendach związanych z biesiadowaniem i aranżacją stołu. Bo, tak, jak cały świat szybko się zmienia, tak i w tej kwestii następują zmiany. A że chcemy podróżować i bywamy w coraz to bardziej wyrafinowanych restauracjach, warto czuć się swobodnie, mając świadomość, że wiemy jak się w każdej sytuacji zachowaćdodaje Dominika Górska.

Krakowskie spotkanie to ostatnie z cyklu Śniadań z HEFRĄ. Poprzednie odbyły się w Warszawie, Gdańsku i Wrocławiu, gdzie mieszczą się salony producenta. Przedstawiciele Hefry zapowiadają jednak, że na tym nie koniec.

–  Chcemy kontynuować nasze spotkania, ale w innej, tematyce, dedykowanej danemu sezonowi, czy aktualnym świętom i wydarzeniom okolicznościowym. Mamy nadzieję, że dotychczasowe wydarzenia były inspiracją dla naszych gości – dziennikarz, blogerów i czytelników – i z przyjemnością wrócą do nas podczas kolejnych tego typu eventówpodsumowuje Dominika Górska.

Galeria zdjęć ze śniadania z Hefrą