Oksyda czy błysk?

 Ekskluzywne sztućce to dzisiaj sztućce srebrne lub platerowane. Poza tym, że ważna jest próba takiego srebra lub srebrzenia, z punktu widzenia estetycznego, klient może też wybierać pomiędzy sztućcami oksydowanymi lub błyszczącymi. Wszystko jest jedynie kwestią gustu. Tylko jak dokonać właściwego wyboru, żeby sztućce, które generalnie mają być na pokolenia, przetrwały próbę czasu, użytkowanie i nadal pozostały piękne?

 

Otóż, oksydę stosuje się na sztućcach, które mają wyraźne wzory. Temu procesowi poddaje się sztućce i galanterię, ale  – uwaga – tylko uchwyty, rączki, paski ozdobne, oraz inne, tym podobne elementy wykończeniowe. Ponieważ na gładkiej powierzchni „ oksyda” nie ma gdzie się „przyczepić”.

Bowiem jest to proces nakładanie tlenków, które mają na celu postarzenie (przyciemnienie) produktu. Podczas tego procesu, wzory są patynowane, ale gładkie uchwyty też zmieniają wygląd – stają się bardziej matowe.

Natomiast produkty srebrne lub posrebrzane w pełnym błysku – bez oksydy – są bardzo błyszczące i „świecą” srebrem jednolitym.

 

A teraz trochę strony praktycznej.

W utrzymaniu znacznie lepsze są produkty oksydowane, ponieważ w mniejszym stopniu zachodzi na nich proces „żółcenia”, czyli złocenia powłoki srebra. Dzieje się tak dlatego, ze siarka, która jest w powietrzu, mniej wtedy ingeruje w srebro.

Ale to, że srebrne sztućce, czy galanteria „żółkną„ jest procesem naturalnym. Świadczy bowiem o tym, że ten produkt jest na pewno posrebrzany lub srebrny. Inne metale pokrywają się rdzą, brunatnymi plamami, które nie schodzą tak szybko, jak platerowane srebrem czy srebrne.

Te pełnowartościowe, czyli srebrne lub platerowane srebrem produkty, wystarczy przetrzeć mleczkiem do czyszczenia sreber i nie ma śladu po zażółceniu. A zatem ten proces nie wpływa na jakość produktu.

Co ważne, w przypadku srebrnych i platerowanych sztućców czy galanterii stołowej podczas codziennego użytkowania proces żółcenia jest prawie niezauważalny. Natomiast używanie sreber od tzw. święta powoduje większy nalot, który trzeba regularnie czyścić. Ale jest i na to sposób – sztućce należy szczelnie zawijać w zwykły foliowy worek – żeby ograniczyć dostęp siarki z powietrza.